¿Què estàs comprant, quan no compres a establiments especialitzats?

L’altre dia va arribar a la correspondència de les nostres tendes la publicitat d’una coneguda superfície de bricolatge (Quina? Tant se val, hem trobat coses similars a les que comentarem seguidament a quasibé totes les publicitats que ens han arribat per part de grans superfícies de construcció que venen ceràmica i materials de reforma sense estar especialitzats en aquests materials) on, entre totes les ofertes de materials de construcció, eines i les promocions de materials de jardí tant típiques d’aquesta época, vam trobar un detall que escaparia a quasibé tothom, pero no a un equip de professionals que portem 30 anys treballant al món de la cerámica…

Un paviment de 47x47cm!

No sabeu que té d’estrany, oi? Deixeu que us ho expliquem. Posariem la mà al foc de que la informació que us donarem ara no la coneixen els que ens van fer arribar aquesta publicitat.

Tot parteix del procès d’elaboració de la ceràmica. Com tots sabem, la ceràmica no es molt més que fang fornejat… Per tant, les variables que tenim a l’hora d’aconseguir una ceràmica amb unes o altres característiques son la composició del material a fornejar i la temperatura i el temps de fornejat.

En el cas dels paviments, les característiques tècniques que se’ls exigeix son més estrictes. Han de tenir una resistència superior, i una absorció d’aigua menor, entre d’altres paràmetres que permeten que el material compleixi amb la seva funció sense patir desperfectes. Aquestes característiques estàn estandaritzades i reglades per normes UNE i ISO, i les categoritzacions dels materials no deixen lloc a dubtes sobre les característiques de cada peça.

Resumint aquesta primera part: l’índústria rajolera té estandaritzades les característiques tècniques dels productes, i també els seus processos d’elaboració.

La gràcia de tot plegat la té el fet de que els materials amb els que s’elaboren les rajoles que no son porcel·làniques son fangs humits, que s’assequen durant el fornejat. Heu vist mai una pansa? Doncs bé sabreu quina mida tenen… de la mateixa manera que un gotim de raïm es redueix al perdre l’aigua fins a la mida d’una pansa, les rajoles pateixen la mateixa reducció dins els forns… ara bé, donat que tot el procés està estandaritzat, i les premses del material son sempre les mateixes, aquestes reduccions estàn calculades i donen com a resultat peces amb les mateixes mides.

Nosaltres, com a establiment amb professionals especialitzats en la ceràmica, sabem perfectament quin es el material i el processat que dona lloc a peces de 47x47cm, així com les característiques finals d’aquestes peces, i us podem assegurar que no compleixen els requisits per a ser venudes com a paviment. Son peces molt poroses i amb una pobra resistència al trencament.

 

Nosaltres vam rebre aquest…

 

Establiments especialitzats, la manera de que no t'enganyin.

 

…Pero hi ha més exemples a d’altres llocs!
cemento47

 

 

 

 

 

kenia47

 

Aquestes peces que s’haurien de vendre, per les seves característiques tècniques, com a revestiments per a paret (i tot i així parlem de peces d’una qualitat baixa per aquesta aplicació… son peces obsoletes que estàn al límit del que es, avui en dia, èticament vendible), s’estàn venent a preus molt baixos dins les grans superfícies aprofitant el desconeixement del públic general, que creu haver trobat una ganga quan en realitat li estàn donant gat per llebre i a la llarga, o no tant a la llarga, han d’acabar pagant el doble per a substituïr un paviment que no compleix les seves funcions més bàsiques.

Tristament, l’únic argument de venda d’aquests productes es el seu preu baixíssim, pero tot i així hem de ser conscients de que no estem comprant el que necessitem, i que per preus també molt económics, hi ha avui dia al mercat una gamma amplíssima de paviments de qualitat, de tots els acabats imaginables, tant a casa nostra com a d’altres establiments especialitzats en la ceràmica. Inclús el porcelànic es possible trobar-lo avui dia a preus molt accesibles, per tant no es necessari anar a comprar rajoles a llocs on correm el risc de que ens enganyin.

Si necessiteu ceràmica, veniu a veure’ns. A Cerygres mai trobareu a la venda bistecs de vedella… no els sabriem ni tallar. De la mateixa manera, convé no anar a comprar rajoles al carnisser!