Rutines de consum per estalviar energia a la cuina

Si vols saber com pots reduir la despesa de manera específica a la cuina et proposem les següents rutines de consum que t’ajudaran a economitzar en les factures de llum i gas mentre utilitzes els recursos de manera eficient per donar-li un bon ús als teus electrodomèstics.

Canvia de tarifes energètiques per percebre l’estalvi econòmic

Per reduir l’import total de les factures energètiques, a més de tenir en compte les bones rutines de consum (no només a la teva cuina, sinó a tota la casa) has de saber com funciona el mercat energètic per evitar pagar un preu molt alt per l’energia consumida i triar el tipus de contracte que més et convingui.
El preu de l’electricitat a Espanya s’actualitza cada dia i es publica diàriament a la pàgina web oficial de la Xarxa Elèctrica Espanyola, de manera que si decideixes contractar la tarifa PVPC amb qualsevol de les comercialitzadores de Referència el preu de la llum no serà estable i mai sabràs del cert el que vas a pagar a final de mes, cosa que no passa quan contractes una tarifa de mercat lliure ja que en aquest cas el preu de la llum ve especificat en el contracte i es respecta durant tota l’extensió de l’ mateix, que normalment sol ser d’un any. Aquesta és la principal diferència entre acollir-se a l’mercat lliure o regulat de l’electricitat. Passa el mateix amb el gas natural i la tarifa TUR que aplica els preus oficials de l’mercat regulat per al gas.
Els grans grups energètics com: Iberdrola, Endesa, Naturgy, EDP o Repsol tenen tarifes per a llum i gas dins del seu catàleg de mercat lliure a més de poder oferir l’opció de mercat regulat. És possible contractar tarifes per a ambdós tipus de subministraments de forma conjunta o separada.
Podràs trobar tota la informació sobre el catàleg actualitzat de tarifes de Viesgo, (ara Repsol) en webs especialitzades sobre continguts informatius de el sector energètic com: https://agua2013.es/viesgo-tarifas/, on també es troben presents els catàlegs de altres grans companyies com: Naturgy (anteriorment Gas Natural Fenosa), Endesa, EDP o Iberdrola, i s’actualitzen cada dia incloent nous continguts sobre comercialitzadores mitjanes o petites com: Lucera, Holaluz, Podo, Esfera que també proposen bones ofertes per als consumidors. Una altra consell per triar la millor opció en el teu cas consisteix a recórrer als comparadors de tarifes com el de la CNMC, el de l’OCU i diversos més que trobaràs per Internet Sobretot, has de fixar-te en les condicions de contractació, períodes de permanència i preus per l’energia en els períodes no promocionals, perquè el consum fora de les hores barates podries suposar una despesa encara més gran que si no s’apliqués cap oferta.

Hàbits saludables dins de la cuina per reduir el consum

  • Aplica una tarifa de discriminació horària per aprofitar les hores de llum més barata al llarg de la nit i primeres hores del matí. Focalitza la major part del teu consum durant aquestes franges.
    Canvia els electrodomèstics antics amb baix nivell d’etiqueta energètica per altres de nous amb un certificat proper a l’ideal d’eficiència que és A +++.
  • Utilitza el rentaplats i la rentadora a càrrega completa, emprant programes curts o la manera ressò i sense abusar de les altes temperatures.
  • No obris el forn mentre s’està utilitzant ni tampoc la nevera durant un temps prolongat o reiterades vegades.
  • Neteja la part posterior de la nevera periòdicament perquè no s’acumuli la brutícia que afecta incrementant el nivell d’energia necessari per funcionar.
  • Fes servir la calor residual de vitroceràmica per acabar de cuinar els aliments. Apaga la placa abans d’hora i cobreix el recipient per no desaprofitar aquesta calor.
  • Desconnecta tots els petits aparells de la cuina que no s’estiguin utilitzant en aquest moment: microones, cafetera, torradora, bullidor …
  • Canvia les llums de la cuina per bombetes LED de baix consum i assegura’t d’apagar l’interruptor quan no estiguis present o hagis acabat els teus tasques.

Per saber quin percentatge d’energia pots estalviar per cada un dels electrodomèstics de la cuina et recomanem el següent article amb informació addicional.